joi, 26 ianuarie 2012

Vointa, motivatie si dorinta


Omul opereaza zilnic inconstient sau nu cu conceptele de motivatie, dorinta si vointa. Aceasta discutie din cadrul sedintei Nr.22, a inceput tocmai cu delimitarea conceptuale a acestor notiuni si in acelasi timp cautind sensul originar al acestora. Nu doar omul din cotidian manifesta aceasta confuzie in fata acestor concepte, dar si membrilor din cadrul clubului, a reprezentat un paiangenis destul de complicat in reprezentarea distincta a acestor concepte. Cum este natural si firesc, citi participanti la dezbatere sunt, atitea idei si teorii exista.
Se va rezuma doar citeva din ideile izvorite in aceasta discutie.

1. Conceptul de vointa este polisemantic, in primul sens, este sinonim cu dorinta, iar in al doilea sens este vointa in intelesul shopenhaureian - vointa ca forta vitala a universului.

2. Voinata este este o forma superioara a dorintei, defapt ea este un gen de catalizator care alimenteaza dorinta, iar motivatia reprezinta un imbold.

3. Motivatia trezeste si stimuleaza dorinta, dar nu si vointa.

4. Diferenta dintre dorinta si vointa consta in faptul ca prima urmareste o finalitate concreta, un scop, un obiect, iar cea din urma este lipsita de o anumita finalitate, ratiune sau scop. Vointa este un parametru de intensitate al dorintei. Poti sa doresti un obiect X, dar sa-ti lipseasca vointa de a lupta pentru acest obiect. Motivatia stimuleaza vointa.

5. Exista alte doue sensuri posibile ale conceptului de "vointa". Vointa de a exista si simpla vointa. Vointa de e exista ca fiind sinonim ca voiinta in reprezentarea lui Shopenhauer,ea se proiecteaza pe un plan subiectiv transcedental, iar simpla vointa, este vointa ce este legata de o anumita dorinta.

6. Pentru a avea motivatie, trebuie sa ai vointa, caci aceste doua stau la baza vietii, a implinirii, desavirsirii atit spirituale, cit si materiale. Motivatia se afla mai mult in exterior sau in interior, pe cind vointa are o singura provenienta, un singur stapin - spiritul individual, ea nu tine de ratiune, dar si domina instinctele.

Mai jos putei viziona discutia integrala cu toate celelalte idei mentionate.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews