sâmbătă, 12 februarie 2011

Mîndria - între gheenă şi elevare


Problematica discutiei s-a axact in mod "sinergetic" pe trei obiective generale:
1) Delimitarea conceptelor dintre mindrie si demnitate.
2)Natura si esenta mindriei.
3)Determinarea sensului mindriei intre gheena si elevare.
In mod natural, cum e si firesc, pozitiile si opiniile au fost impartite in diverse moduri, unele fiind tangentiale, altele contradictorii.
In privinta primului obiectiv, au existat trei pozitii de abordare cu privire la subiect.
Prima pozitie considera ca exista o delimitare riguroasa intre conceptul de mindrie si demnitate, demnitatea fiind ca un dat de la sine, demnitatea nu poate fi dobindite prin careva merite, in timp ce mindria isi atribuie niste merite care le poate avea sau nu.
A doua pozitie afirma faptul ca mindria si demnitatea este una si acelasi lucru, exprimat in moduri diferite.
A treia pozitie a ales o cale de mijloc, care afirma ca aceste doua concepte sunt diferite, dar exista un imperativ ce le leaga sub un anumit aspect, imperativul fiind: eu sunt cineva care merit respect!
Referitor la natura si esenta mindriei s-au afirmat doua pozitii, unii considerau ca mindria este un atribut indinspesabil naturii umane, ea fiind un caracter natural, altii afirmau faptul, ca ea este de origine sociala si, se dobindeste prin educatie si prin relatii sociale, este o afirmare de sine in raport cu altii, insa facind o abstractie sociala, se observa si disparita mindriei.
In fine cea din ultima problema a dobindit doua sensuri ale mindriei. Primul, mindriea spre gheena, ca un sens negativ si fiind un rau fundamental, radacina si sursa tuturor problemelor umane, de la invidie si ura, pina la conflicte si razboaie. Al doilea sens find unul spre elevare, avind doua functii. Prima, functia terapeutic prin care individul isi neaga propria sa existenta pe care o uraste si, isi atribuie careva calitati ce-i lipsesc, in acest mod el cistiga un confort psihologic. A doua functie este functia constructiva, intrucit mindria este legata de anumite scopuri si idealuri, ea fiind o motivatie, ce anima individul spre realizarea unor obiective, obiectivele fiind realizate, fluidizeaza spiritul uman cu un nou val de mindrie, in urma caruia individul capata o fericire.
In concluzie s-a ajuns la faptul ca mindria are un aspect multidimensional si ca ea oscileaza intre gheena si elevare, in functie de perspectiva de abordare si context.

Puteti urmari fragmente din discutia data.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews