Prima intilnire oficiala a Clubului Filosofic Agora, din aceasta toamna a demarat in cele din urma cu success! Conform programului si curicumului stabilit in ceea ce priveste temele de dezbateri, prima in capul listei ce pare a fi si firesc a fost problematizarea cunoasterii si a adevarului.
N-am mers pe directiva academica si teoretica formala, dar spontan sau nu s-a incercat o proprie filosofare in cadrul grupului in privinta adevarului. Dupa 2-3 ore de discutie si framintari de neuronasi, s-a ajuns la citeva concluzii generale.
1. Adevarul obiectiv suprem si absolut exista, insa este inacesibil naturei umane cognitive. Ceea ce rezulta ca acest adevar nu poate fi cunoscut, prin urmare nu-si au rostul dogmatizarile. Acest adevar se include in sistemul superior absolut.
2. In cadrul unui sistem inferior exista un adevar obiectiv conventional, dar ceea ce in raport cu un alt sistem paralel din vecinatate sa este un adevar relativ si subiectiv, iar pentru sistemele total straine paralele, adevarul este inaccesibil ca si adevarul sistemului superior absolut, prin urmare daca incercam sa aflam ceva dintr-un astfel de sistem, riscam sa producem enunturi false.
Aceste doua moment pot fi exprimate prin modelul urmator. Exist lumina ca sistem superior absolut cu determinarile sale, acest sistem inglobeaza in sinea ei o multitudine de subsisteme, aceaste subsisteme nu sunt nimic altceva decit culorile spectrale insasi. Noi oamenii suntem unul din culorile respective, rosu, albastru, galben etc.Pentru noi ca sistem inferior exista un adevar obiectiv culoarea rosie insasi, relative putem determina cele doua culori din vecinatatea noastra orange si violet, inaccesibile ne sunt culorile, adica sisteme paralele ce sunt peste acestea, inaccesibil este si adevarul absolut care este lumina insasi, superior tuturor. Pentru a cunoaste lumina insasi ca sitem absolut, este necesar sa ne ridicam superior ei, in afara acestui sistem, si doar atunci vom putea determina si cunoaste adevarul absolut.
Aceasta concluziea apartine unei majoritati din mebrii, altii au tins spre alte idei.
Tinem sa aducem multumirii Bibliotecii Publice “Onisifor Ghibu” pentru gazduirea sedintelor “Agora”!
Dintr-o eroare tehnica calitatea video a suferit o entropie :)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu