joi, 22 iulie 2010

Sensul vietii


Cea de-a doua intilnire a clubului filosofic "Agora" si-a modificat locul intilnirii decit cel prevazut in parcul "Alunelul", din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Astfel ca activitatea s-a desfasurat intr-un local, la o ceasca de cafea sau ceai negru sau verde, in dependenta de starea fizica, emotionala sau psihica a fiecaruia.
Din motivul ca o parte din noi nu stim pentru ce traim, a fost initiata ideea de a discuta simplu despre sensul vietii.
Inainte de sedinta clubului oamenii se intrebau ironic sau naiv: dupa ce finisam discutia, oare vom fi limpezi la creier si-n sfirsit vom sti pentru ce traim si care este sensul nostru? Evident astfel de intrebari ironice isi asteapta si raspunsuri ironice: ah da... abea astept sa-mi rezolv problema majora din viata mea, de care nu pot dormi...
Insa defapt a fost ceea la ce s-a asteptat, fiecare a plecat cu ceea cea venit. Defapt nu tocmai astfel, am auzit de prin culise, prin soapte ca unii si-au schimbat optica. Iar cei care au fost mai capriciosi in ideile lor, au plecat cu mult mai consolidati pe pozitii.
Intreaga discutie s-a axact practic pe doua idei, in jurul caruia s-a creat si doua tabere. Iar poate citva s-au situat in rol de arbitru. Unii sustineau ca sensul vietii nu exista, nu poate fi nici definit, el poate fi inteles doar posterioric, dupa ce omul si-a finisat viata. Altii sustinind contrariul, ca sensul vietii tocmai exista aprioric si intuitiv in fiecare din noi in mod particular participind la realizarea acestuia. Iar sumarea sensurilor vietii particulare, genereaza sensul general al omenirii. Iar acest lucru se realizeaza practic inconstient. Cauza ce defineste sensul vietilor particulare si general este Dumnezeu. El este cauza prima si ultima a tutuor sensurilor, El este cel ce instuie ordine in lume, datorita sensurilor particulare si sensul general.
Este foarte probabil ca orce discutie sa alunece in alte subteme, dealtfel cum s-a si intimplat, astfel ca-n decurs de 3 ore s-a discutat si despre evolutie, cultura si civiliatie, sentimente etc. Toate evident reducinduse la intelegerea sensului vietii.


Va propunem spre urmarire a citorva mici fragmente din discutie.

Sensul vietii from Agora Club on Vimeo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews