duminică, 20 martie 2011

Ontologia creatiei umane



O atmosfera incitanta si aprinsa a dominat intreaga sedinta, se ajunsese pina la sabia cuvintului ce cauta sa defriseze toate ideile!
Tematica discutiei a fost impartita in doua subiecte in functie de genul intrebarii, astfel ca in prima parte s-a cautat raspunsuri la intrebarea: “Exista in fond o creatie autentica umana?” si, a doua parte a discutiei s-a centrat pe intrebarea: “Care este diferenta dintre o creatie realizata la comanda si o creatie spontana?”.
In ceea ce priveste primul subiect s-a ajuns la concluzia ca este destul de complicat sa vorbim despre o creatie autentica umana, caci in fond, omul nu creaza, dar omul “face” , vorbind in termeni grecesti, adica doar ordoneaza niste obiecte preexistente, intr-un obiect unic complex ansamblat. Aceasta afirmatie, duce la ideea faptului ca nu exista in esenta nici-o diferenta dintre o unealta agricola si o picture realizata de Sandro Boticelli, diferenta consta, doar in nivelul executiei si raportul implicat al relatiei rational-irational, precum si-n cantitatea produsului, caci unealta poate fi produsa (in baza rationalului), intr-o serie de unelte, pe cind o pictura (in baza irationalului) este un produs unicat. Daca unealta ar reprezenta un obiect original si unicat in lume, atunci ea ar deveni si ea un obiect de contemplare, ca si exponatele din muzeu.
In ceea ce priveste ideea ca creatia ar fi una contemplative si nenecesara omului, intrucit el poate exista si fara contemplarea operilor de arta, pe cind celelate obiecte sunt absolute, necesare si vitale omului, s-a ajuns la ideea ca defapt, o contemplare artisitca sau de alt gen in planul spiritual, este la fel de utila, necesara si pragmatica ca orce obiect material, vital sau economic.
La a doua intrebare s-a ajuns la un consens unic, faptul ca creatia executata la comanda este implicata intr-un raport mai inalt al categoriilor rationale si al formelor abstracte, pe cind o creatie spontana, este prezent in mod cantitativ al subiectivismului si nerationalului, dar si o crestere a calitatii operei.


Puteti urmari primele 10 min. din discutia data.

Ontologia creatiei umane from Agora Club on Vimeo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews